Élő reformáció - interaktív kurzus az 500 éves protestantizmusról

Időpont: 2017. szeptembertől

A kereszténység 2017-ben emlékezik meg az egész világ történetét gyökeresen átformáló reformáció 500. évfordulójáról. Az eseményre sokan sokféleképp tekintenek vissza, ki ünnepként, ki a pozitív, vagy épp negatív tanulságokat levonva, ki pedig pusztán értékelve a protestantizmus által képviselt szellemi kincseket.

Ez a kurzus kicsit rendhagyó módon nyúl hozzá a témához és az egyes történéseket nem kronologikus, leíró formában tárgyalja, hanem lehetőséget ad az egyes aspektusokkal való személyesebb, közvetlenebb találkozásra. A félév folyamán egy folyamatos építkezés zajlik majd, ahol hétről-hétre egy jelentős elemmel bővül majd az a kép, amelynek egésze rajzolja ki a reformáció teljes szellemi valóját.

A kurzus semmiféle előzetes ismeretet nem igényel, pusztán egy olyan nyitott személyiséget, amely nem didaktikus módon kíván épülni, hanem mer támaszkodni az önálló felfedező munkára, a személyes vélemények ütköztetésére és a közösségi tapasztalatra. A kurzus interdiszciplináris jellege a földrajz, történelem, a teológia, a vallástudomány, a művészet és a pedagógia felismeréseinek egyöntetű használatával bontakozik ki. A munka során használjuk mind a multimédia, mind az élménypedagógia, mind pedig a terepre való kimozdulás nyújtotta többletlehetőségeket is, így téve nem csak tanulságossá, de izgalmassá is az ismeretszerzést.

Az egyes foglalkozások témái:

1) Gyökerek és előzmények
2) Helyszínek
3) Személyek 1.
4) Személyek 2.
5) Tanítások
6) Csaták, békekötések és hitvallások
7) Közösségek
8) A megújítók
9) Szent iratok
10) Szent cselekedetek
11) Szent tér
12) Szent idő
13) Az örökség

Ha érdekel a dolog, akkor dobj egy mail-t a -ra!