10 parancsolat - vénrókáktól kisgólyáknak


1. Informálódj, állítsd okosan össze az órarended!:

Informálódj a tárgyakról és az oktatókról! Jó információforrások a felsőbb évesek, hiszen ők már ismerik az adott tárgyat, tudják, melyik oktatónál érdemes felvenni azokat. Ugyanez igaz a szabadon választható tárgyakra is, nézz utána, hogy megéri-e az energiabefektetést az adott tárgy. Figyelj az órarended összeállítására is! Igyekezz kb. 30 kreditnyi tárgyat felvenni minden félévben! Hiába tűnik jó ötletnek többet felvenni, de nem lesz időd rendesen felkészülni rájuk. Kevesebbnél hiába szerzel jó jegyet, le fogja rontani az átlagod, így kevesebb ösztöndíjat fogsz kapni, illetve rosszabb helyzetben leszel a rangsoros kurzusfelvételnél.

2. Fordíts időt a pihenésre, kikapcsolódásra!:

Sokkal hasznosabb és eredményesebb este aludni, és kipihenni magad, mint az órákon. Szánj elég időt a kikapcsolódásra is! Lehet, hogy úgy érzed, hogy bírod a folyamatos tanulást és terhelést, de ha nem kapcsolódsz ki, és töltődsz fel, akkor csak kiégsz előbb-utóbb.

3. Használd ki a lehetőségeid!:

Használd ki a szabadidőd, utazz, próbáld ki magad új területeken, légy jelen! Az egyetem is számtalan kiváló lehetőséget biztosít számodra, például ingyenes lektorátusi nyelvórák, sokféle sportágat kipróbálhatsz ingyenesen vagy jelképes összegért a kötelező testnevelésórák keretében, sokféle kedvezmény van az egyetem hallgatóinak a városban, a Klebelsberg Könyvtár szolgáltatásai, Karrier Napok, és még hosszasan sorolhatnánk.

4. Légy jelen az órákon!:

Lehet, hogy jó ötletnek tűnik két órát aludni, vagy beadandót készíteni ahelyett, hogy bemennél egy órára, de hidd el, a későbbiek során megtérül, ha mindig ott vagy az órákon és oda is figyelsz az elhangzottakra. Ráadásul sok oktató meg is jegyzi, hogy ki volt ott rendszeresen az órákon, és van, amikor nemcsak megjegyzik, hanem például pluszpontot vagy megajánlott jegyet ér a rendszeres aktív részvétel az órákon.

5. Ne halogass, készülj rendszeresen!:

Érdemes elkezdeni már az első pár hétben is tanulni és gyakorolni, hidd el, jól fog jönni, ha már tudni fogod a féléves anyag legalább egy részét a vizsgaidőszakra. Lehet, hogy két nap alatt is meg lehet tanulni a ZH anyagát, de miért hagynál magadnak ilyen rövid időt, ha már két héttel korábban is elkezdhetsz készülni rá, így nem fog minden az utolsó pillanatra maradni.

6. Ne bízz vakon a kidolgozásokban!:

Sokszor nagyon hasznosak a felsőbb évesek által elkészített kidolgozások, de ne bízz meg vakon bennük. Sokszor tartalmaznak kisebb-nagyobb hibákat, hiányosságokat. Éppen ezért ne csak ezekre hagyatkozz a tanulás során!

7. Tudd, pontosan mik a követelmények!:

Hidd el, nagyban megkönnyíted a saját dolgodat, ha tudod, pontosan melyik anyagrészek kellenek majd vizsgára, és melyeket csak kiegészítő anyagként vagy érdekességként mondott el az oktató. Az is nagy előny, ha tudod, hogy hogyan fog kinézni a vizsga. Nem mindegy például, hogy tesztet fogtok írni vagy szóban kell felelni egy tételsorból.

8. Tervezz előre a vizsgaidőszakban is!:

Gondold végig, melyik vizsgára mennyi idő felkészülni! Ha valamelyik vizsgán erősen építenek a gyakorlat anyagára, és jól ment a gyakorlat, akkor azt például érdemes a vizsgaidőszak elején megcsinálni, így kevesebb felkészüléssel meg tudod csinálni, mint később. Érdemes egy-két könnyebb vizsgával kezdeni, hogy sikerélménnyel kezdődjön a vizsgaidőszak, így könnyebb lesz nekifogni a nehezebb tárgyaknak is. Lehetőség szerint kerüld el, hogy párhuzamosan több vizsgára kelljen tanulnod, egyszerre mindig igyekezz egy tárgyra koncentrálni, hidd el, hatékonyabb leszel. Ha valamelyik tárgy anyaga részben vagy teljesen épül egy másikra, akkor érdemes előbb az utóbbit megcsinálni, így könnyebb lesz a felkészülés az előbbire.

9. Nem szégyen a bukás, de bukj okosan!:

Az egyetemen abszolút nem szégyen a bukás. Itt már inkább az számít feltűnőnek, ha valaki úgy végzi el az egyetemet, hogy minden számonkérése (vizsga, ZH, stb.) elsőre sikerült. Személyes tapasztalat, hogy egy bukás akár felszabadító, katartikus élmény is lehet az egyetemen, illetve egy jó visszajelzés, hogy még nem tudod elég jól az anyagot. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ha valamelyik tárgyaddal megcsúszol, akkor mindenképpen olyan tárgy legyen, amelyikre egyáltalán nem, vagy csak jóval később épül rá egy másik tárgy, így időben végezni fogsz a tanulmányaiddal.

10. Legfeljebb 2-3 tárgyat hagyj az utolsó félévre!:

Az utolsó félév nagyon különleges félév, mert ekkor zárod le a tanulmányaidat. Ebben a félévben írod meg a szakdolgozatod/diplomamunkádat, illetve a vizsgaidőszak folyamán ekkor lesz a záróvizsgád is, viszont így a normál vizsgaidőszakod lesz sokkal rövidebb, ahol minden vizsgádat meg kell csinálnod. Hidd el, bőven elég lesz 2-3 tárgy erre az időszakra a szakdolgozatkészítés és a záróvizsgára való felkészülés mellett.